top of page
Search

Pealinn: Putukaväilal asuvas „Põhukabelis" saab põhupallidel jalgu puhata

Putukaväilal on eri kohtades valminud ruumiinstallatsioonid, mis pakuvad möödujatele võimalust aeg maha võtta. Üks neist asub Loomaaia taga Veskimetsas ning kannab nimetust Roo+sumin. 600 pilliroo punti on kohale toodud Saaremaalt ning paigutatud nii, et tekiks poolkaare kujuline sein.


Putukaväil on liigirikas niiduilmeline looduskeskkond, linnaosade vaheline rohekoridor ja liikumisruum inimestele, mis läbib 6 linnaosa. Putukaväil kulgeb piki endist raudteetammi ja tänast kõrgepingeliinide koridori. Kõrgepingeliinide viimisel maakaablisse vabaneb potentsiaal ülelinnaliseks lineaarpargiks.


“See on mõeldud selleks, et tihedast liiklemisest pausi teha ja mõtiskleda elu üle ning näha pilliroo erinevaid vorme,” ütles installatsiooni “Roo” kaasautor Triin Vallner. “Lisaks putukaväila kontseptsioonile võib siin kuulda ka putukate suminat.”


Seal, kus Akadeemia tee läheb üle Järveotsa teeks, on Kunstiakadeemia urbanistika magistrandid loonud liikidevahelise ristmiku. Jutekangast ja -köiest moodustatud võrgustik ühendab kahte tee poolt, tuues tähelepanu keskmesse inimtegevuse ja looduse vahelise suhte, kuid pakkudes ka kasvulava elusloodusele. „Ajapikku kasvab sinna peale taimestik või sammal. Kuna loodus toimib omasoodu, ei saa me väga ennustada, mis juhtuma hakkab,“ rääkis „Liikidevahelise ristmiku“ kaasautor Nabeel Imtiaz.


Halla tänava ja Putukaväila vahelisel haljasalale on püsti pandud omalaadne põhust kabel, mis on ideaalne paik, et põhupallidel jalgu puhata või ka näiteks lapse sünnipäeva korraldada. Valmis see aga kõigi huviliste kaasabil kahepäevase põhuehituse koolituse tulemusena. „Selle projekti valmimisel oli meie jaoks inspiratsiooniks materjal,” kirjeldas “Põhukabeli” kaasautor Marie Anette Veesaar. „Kasutada loodussõbralikku materjali ja siin on tegemist põllumajanduse saagi jäägiga.”


„Põhukabeli“ kaasautor Eneli Kleemann lisas, et see on koht, kus õpivad ka arhitektid. „Me näeme, kuidas põhk nelja aastaajaga käitub: mis värvi ta läheb ja kuidas ta vananeb,” sõnas ta.


Putukaväila installatsioonide laiem eesmärk on Putukaväila rikastamine loodustundliku linnaruumikunstiga, mis kõnetaks ka putukaväilal liiklejaid. Putukaväil ise on aga Tallinna Euroopa rohelise pealinna 2023 projektidest olulisim.


„Eelkõige tahame kohalikele elanikele pakkuda uusi tegevuskohti nagu „Põhukabel“,” ütles Tallinna linnakunsti kuraator Kati Ots. „Nad saavad seda kasutada sündmuste paigana, aga see on mõeldud ka laiemalt kõikidele tallinlastele, kes võib-olla seda putukaväila osa ei kasuta see annab uue põhjuse siia tulla ja midagi huvitavat leida.”

138 views0 comments
bottom of page