top of page
Search

Tutvustasime uudseid töövahendeid

Putukaväil tegeleb lisaks elurikkuse toetamisele ka virtuaal-, liit- ja segareaalsuse pakutavate võimaluste rakendamise ja populariseerimisega. Novembrikuu lõpus toimunud töötoas tutvustati uute tehnoloogiate pakutavaid võimalusi linnaplaneerimise protsessi parendamiseks.


Tallinna linnaplaneerimine on järjest enam liikumas 3D mudelite ja virtuaalreaalsuse rakendamise poole. „Ma usun, et sellised immersiivsed ruumi kujutamise ja kujundamise viisid muutuvad planeeristöös peagi asendamatuks. Uued tehnolooglised lahendused rikastavad oluliselt tööprotsessi – planeerijal tekib võimalus kogeda kavandatavat ruumi selle tulevase kasutaja vaatenurgast. Muidugi võidavad sellest ka linnakodanikud, kelle jaoks muutuvad planeeringudokumendid aina lihtsamini tõlgendatavaks,“ tõdes Putukaväila tiimi 3D ja virtuaalreaalsuse ekspert Johanna Jõekalda.


Teamsi töötoas anti esmalt ülevaade immersiivsetest ruumi kujutamise ja kujundamise viisides, seejärel tehti tutvust nii pildipõhiste lihtsustatud lahendustega (3dof), reaalajas renderdamise liidestel (6dof) põhinevate võimalustega kui ka mängumootori põhiste interaktiivsete lahendustega. Osalejad said ülevaate ka tehnilistest nõudmistest nii vajalike litsentsite, tööjaamade kui lisaseadmete vaates.


Samuti andis töötoa hea võimaluse Putukaväila äpi loomise protsessi tutvustamiseks. Muuhulgas tutvusi kasutajaraporti andmetega ning prooviti omal käel ka äpi demoversioon järgi. Töötoa kõige põnevam osa oli aga diskusioon, kus kaardistati osalejate muljed, uute tööriistade rakendamise kasutegurid ning ka valmisolek seniste töövoogude ümberkorraldamiseks. Erilist tähelepanu pöörati ka rohelise infrastruktuuri visualiseerimise võimalustele.


Töötoast võttis osa paarkümmend inimest, nende seas eelkõige Tallinnas linnaplaneerimisega otseselt tegelevad võtmeisikud.




121 views0 comments
bottom of page